Kochani moi z całego serca życzymy wam wesołych świąt,szczęśliwego nowego roku ale przede wszystkim ciepłych psów i kotów.

Obrazek

PRzepisy z netu i nasze własne

Tu mówimy o naszym zdrowiu oraz urodzie .
Dział jest również o zdrowiu psychicznym.

PannaOla
przyjaciel forum
przyjaciel forum
Posty: 934
Rejestracja: 05 lut 2018, 22:21
Lokalizacja: Północ
Zodiac:

Re: PRzepisy z netu i nasze własne

Post autor: PannaOla » 24 lis 2019, 00:44

Ja nie mam co zrobić z selerem konserwowym, kupiłam i leży w lodówce;D jakaś sałatka, której nie znam? ;)
Wyhoduj w swoim sercu zielone drzewo 🌴,
a może przyleci do niego śpiewający 🎶 ptak.
- chińskie przysłowie

Awatar użytkownika
Miriam
przyjaciel forum
przyjaciel forum
Posty: 2915
Rejestracja: 08 lut 2018, 15:26

Re: PRzepisy z netu i nasze własne

Post autor: Miriam » 24 lis 2019, 09:04

Olu, z selera konserwowego można zrobić pyszną sałatkę;
dodajesz do selera (ja go trochę kroję, żeby się potem nie ciągnął jak spagetti) kukurydzę z puszki, pokrojonego ananasa z puszki, pora i do tego majonez.
SMACZNEGO!
Napisz czy smakowała.

PannaOla
przyjaciel forum
przyjaciel forum
Posty: 934
Rejestracja: 05 lut 2018, 22:21
Lokalizacja: Północ
Zodiac:

Re: PRzepisy z netu i nasze własne

Post autor: PannaOla » 24 lis 2019, 12:46

Dziękuję Miriam, akurat znam i mogę już teraz napisać, że jest pyszna. Składniki jakie lubię ;) kupię ananas i zrobię. Już nie będę kombinować;)
Wyhoduj w swoim sercu zielone drzewo 🌴,
a może przyleci do niego śpiewający 🎶 ptak.
- chińskie przysłowie

Awatar użytkownika
Zuzka
Wiedźma
Wiedźma
Posty: 3626
Rejestracja: 30 lis 2018, 03:24

Re: PRzepisy z netu i nasze własne

Post autor: Zuzka » 26 lis 2019, 20:07

z netu:
Smarowidło z sałaty:
1/2glowki sałaty masłowej, pół pęczka szczypiorek, pół pęczka koperku, 2 jajka, trochę świeżej melisy (Jak nie mam to nie daje) Łyżka majonezu, łyżka musztardy no i sól i pieprz.
Jajka ugotować zieleninę umyć Jajka zetrzeć na tarce małe oczka Sałatę zblendowac Resztę ziół posiekać wymieszać dać sól i pieprz Na koniec majonez i musztarda wymieszać Daje na 30min do lodówki Smacznego

Awatar użytkownika
Rypsyma
Bloger
Bloger
Posty: 2343
Rejestracja: 26 lip 2018, 14:40
Lokalizacja: Hadsavan
Zodiac:

Re: PRzepisy z netu i nasze własne

Post autor: Rypsyma » 27 lis 2019, 15:24

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Na suchą blachę wsypujemy całe opakowanie makaronu nitki.
Makaron po ormiańsku2. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i prażymy około kwadransa - do momentu aż makaron się lekko zarumieni.
Makaron po ormiańsku3. Po tym czasie rozgrzewamy na du?ej patelni oko?o 3 łyżek oleju i wkładamy makaron, chwilę smażymy, a następnie zalewamy osolonym wrzątkiem trochę ponad poziom makaronu.
Makaron po ormiańsku4. Wkruszamy dwie dowolne kostki rosołowe. Całość mieszamy aż kostki się rozpuszczą. Wszystko gotujemy pod przykryciem do momentu odparowania wody.

Awatar użytkownika
Zuzka
Wiedźma
Wiedźma
Posty: 3626
Rejestracja: 30 lis 2018, 03:24

Re: PRzepisy z netu i nasze własne

Post autor: Zuzka » 30 lis 2019, 23:01

https://przepisytradycyjne.pl/nalesniki ... J_b6jbCVh0

Naleśniki drożdżowe
Według przepisu z 1904 r.
Następny przepis

Naleśniki drożdżowe przekładane ulubionymi powidłami, z sosem czekoladowym i odrobiną płatków migdałowych :-) Całe szczęście, że szybko się je robi, a wyglądają cudownie bosko! Mało tego! Zaserwowałam je gościom na śniadanie i zebrałam same pochwały <3 Polecam Wam!

Naleśniki drożdżowe
Naleśniki drożdżowe
Składniki

400 g przesianej mąki
Ulubiona konfitura, płatki migdałowe i sos czekoladowy
3 łyżki masła
2 szt jajek
100 g cukru
450 ml mleka
40 g drożdży

Przygotowanie

Przygotowuję rozczyn drożdżowy: kruszę drożdże i dodaję je do odrobiny (ok. 100 ml) letniego mleka. Dodaję łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki - wszystko dokładnie mieszam i zostawiam rozczyn w ciepłym miejscu na ok. 10 minut.
Przesiewam mąkę, wsypuję cukier, dodaję żółtka, 3 łyżeczki masła rozpuszczonego i resztę mleka. Wszystko dokładnie miksuję. Wlewam rozczyn drożdżowy cały czas lekko miksując.
W osobnym naczyniu ubijam na sztywno białka. Dodaję je do prawie gotowej masy naleśnikowej i tym razem wszystko delikatnie mieszam do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto zostawiam na ok. 20 minut. W tym czasie powinno ono lekko podrosnąć.
Rozgrzewam patelnię i zaczynam wykładać naleśniki za pomocą chochelki. Radzę maczać chochelkę w letniej wodzie - dzięki temu łatwiej będzie rozprowadzać na patelni ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażę z każdej strony do momentu, aż uzyskają piękny rumiany kolor.
Usmażone naleśniki przekładam ulubionymi konfiturami, posypuję płatkami migdałów i przyozdabiam syropem czekoladowym :)

Awatar użytkownika
Zuzka
Wiedźma
Wiedźma
Posty: 3626
Rejestracja: 30 lis 2018, 03:24

Re: PRzepisy z netu i nasze własne

Post autor: Zuzka » 02 gru 2019, 15:07

https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ ... 0ql-2Cz_Xc


Serowa rolada z mięsem mielonym i pieczarkami
Składniki
PIECZONY SER:

600 g sera żółtego gouda
3 jajka
2 łyżki majonezu

MIĘSO MIELONE:

400 g mięsa mielonego
250 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
papryka słodka mielona
pieprz czarny
pieprz ziołowy
sól

1. Oczyszczone pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni z niewielką ilością masła. Po przestudzeniu dodać do zmielonego mięsa, a na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami, dobrze doprawiając całość.
Ser pieczony2. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z jajkami oraz majonezem. Wyłożyć na blachę o wymiarach 23 x 33 cm z papierem do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnik nagrzanego do 180*C na 20 min. Po upieczeniu, wyjąć ostrożnie jeszcze gorący ser i ściągnąć papier.
Mięso na serze3. Przygotowane mięso rozłożyć na powierzchni upieczonego sera żółtego, zostawiając ok 2 cm pustego miejsca przy jednej z dłuższych krawędzi. Zwinąć całość w roladę w stronę brzegu bez mięsa. Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec przez około 45 min. Po upieczeniu chwilę odczekać i pokroić na plastry, jeżeli chcemy roladę podać na gorąco. Smacznego :)

Awatar użytkownika
Rypsyma
Bloger
Bloger
Posty: 2343
Rejestracja: 26 lip 2018, 14:40
Lokalizacja: Hadsavan
Zodiac:

Re: PRzepisy z netu i nasze własne

Post autor: Rypsyma » 02 gru 2019, 23:35

Zuziu super przepis napewno wykorystam go na niedile i na święta :)

Awatar użytkownika
Zuzka
Wiedźma
Wiedźma
Posty: 3626
Rejestracja: 30 lis 2018, 03:24

Re: PRzepisy z netu i nasze własne

Post autor: Zuzka » 04 gru 2019, 16:34

Batoniki owsiane:


- puszka slodzonego mleka
- 250gram platków owsianych
- garść orzechów włoskich, pestek słonecznika, siemienia lnianego, pokruszonej czekolady (co tam macie. Jak ktoś lubi, można dodać suszoną żurawinę albo rodzynki)

Mleko podgrzać w garnku, zmieszać z suchymi składnikami. Rozłożyć na blasze (u mnie 24x24 cm)
Piec ok. godziny w temp. 130st.C
Po wyjeciu z piekarnika pokroić na batoniki, póki jeszcze ciepłe. U mnie wychodzi 18.
Smacznego

Awatar użytkownika
Zuzka
Wiedźma
Wiedźma
Posty: 3626
Rejestracja: 30 lis 2018, 03:24

Re: PRzepisy z netu i nasze własne

Post autor: Zuzka » 04 gru 2019, 16:35

Rypsyma pisze:
02 gru 2019, 23:35
Zuziu super przepis napewno wykorystam go na niedile i na święta :)
Znalazłam i też mi się spodobał.

ODPOWIEDZ